PA7750

Wat is een zendamateur?
Hoe wordt ik zendamateur?

Op 1 april 1982 werd ik, Ronald Munnik,


lid van de Vereniging van Radio Zend Amateurs. Mijn interesse was gewekt door het luisteren naar de 27Mc. Echter vond ik dat te beperkt nadat ik verschillende boeken over het zendamateurisme gelezen had.

De hobby biedt veel meer, waaronder het zelf bouwen van een zender-/ontvanger, maar ook antennes.

Omdat ik geen elektronische achtergrond heb, besloot ik mij te beperken tot het luisteren.

Mijn eerste ontvanger betrof een Century 21D (Lowe SRX30D), voorzien van een digitale uitlezing. Deze heb ik jaren gebruikt tot een moment van kortsluiting. De uitlezing was overleden en reparatie was niet meer mogelijk i.v.m. het ontbreken van onderdelen. Maar sinds kort (8 maart 2016) bezit ik weer een soortgelijke ontvanger die op Marktplaats voor een redelijke prijs werd aangeboden. Uiteindelijk is daar de hobby toch mee begonnen.

Mijn tweede ontvanger, die ik in Veendam ophaalde betrof een Racal 217D, die veelal dag en nacht aanstond. Ik ben er heel tevreden over!

De eerste antenne was een langdraad van 42 meter lang, die tot 2010 in de lucht gehangen heeft. Uiteraard is de draad wel eens vernieuwd i.v.m. de atmosferische invloed.

Nu, eind 2013, maak ik gebruik van een Deltaloop voor 40 meter, gevoed met een 4:1 balun en coax. Ik gebruik hem voor alle banden, maar kijk toch wel uit naar andere mogelijkheden omdat op een aantal banden het resultaat toch wel beter kan zijn.

De site van PA0FRI, Frits Geerligs, geeft daarover veel informatie. Verder maak ik gebruik van wat ik andere amateurs hoor vertellen.



 

Het internet is dan de oplossing om bepaalde vraagstukken te kunnen beantwoorden. Ik haal daar veel artikelen vanaf en bekijk welke mogelijkheden deze bieden.

Overigens besteed ik nu meer tijd aan de hobby omdat ik per één januari 2016 met pensioen ben gegaan. Ik heb daarvoor op zolder een plekje gevonden waar ik alles, ontvangers, meetinstrumenten, onderdelen, boeken  aan het onderbrengen ben. Tussen 1982 en nu luisterde ik met tussen pozen naar de ontvanger, de meeste tijd werd opgeslokt door mijn werkzaamheden en het gezin met de daaraan verbonden verplichtingen.

Ik heb wel gemerkt dat er veel verandert is in de hobby tijdens al die tussenliggende jaren, de mogelijkheden zijn onbeperkt en de computer speelt daarin wel een centrale rol. Gelukkig heeft de computer geen geheimen voor mij, dat scheelt.

Ik maak nu gebruik van eQSL.cc wat niet wil zeggen dat ik geen QSL kaarten meer ga versturen. Ik vind het persoonlijker en dat is wat telt.

In tegenstelling tot het gebruik van de computer ben ik een liefhebber van oude buizenontvangers. Mijn laatste aankoop (februari 2014) betreft een Collins R-390A ontvanger die er als nieuw uitziet en ook als zodanig werkt. De eerste uurtjes luisteren deden mij versteld staan. De lovende woorden die anderen eerder al over deze ontvanger werden geschreven kon ik nu bevestigen. Het is een uitstekende ontvanger waar ik nog veel plezier aan ga beleven.

De ontvanger is via Duitsland in Nederland gekomen, kennelijk via de USA, want op de achterzijde zit een sticker van het Toby Hanna Army Depot. http://www.tobyhanna.army.mil/ alwaar de receiver vermoedelijk voor het laatst is nagekeken in december 1986.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat op de websites van de VERON en de VRZA uitgebreid aandacht besteed wordt aan de hobby in al zijn facetten.

Ik wens iedereen veel plezier met deze geweldige hobby. 

`73