Hobby

Deze website toont een klein deel van de radio hobby. Beginnende met een afbeelding van mijn Qsl-kaart die de lokatie weergeeft waar mijn hobby plaatsvindt. Vandaar ook de foto van het lange, schone en brede strand. De strandhuisjes die te zien zijn worden na de zomer gestald om in het komende jaar weer opgebouwd te kunnen worden.

Langs de kust bij Wijk aan Zee stond vroeger een radio ontvangststation, jammer genoeg gesloopt. Een soortgelijk station staat of stond er ook in Noordwijk.

Radioclub Kennemerland
Webcam "Timboektoe" strand
KNMI weersverwachtingen

Zend en Ontvangstations

Over de hele wereld zijn er zendamateurs actief die een eigen roepnaam hebben bestaande uit letters en cijfers. Een onderdeel daarvan is de Prefix waaraan je kunt zien uit welk land zij afkomstig zijn.
Voor Nederland waren/zijn het de letters PA, later zijn er meer combinaties bijgekomen die in de onderstaande link te vinden zijn.
Identificaties Nederlandse Radiostations
In de volgende link staat een lijst met Prefixen die aan de landen in de Wereld zijn uitgegeven.

ARRL DXCC List

Korte Golf Ontvangst

Vanaf 1982 richt ik me op deze hobby. Door drukke werkzaamheden ontbrak het vaak aan tijd. Nu met pensioen ontdek ik dat er nog vele andere aspecten zijn die betrekking hebben op de hobby. Maar ik ben niet alleen, mijn familieleden vragen zo nu en dan ook de aandacht en dat verdienen zij!
Ik richt me vooral op het luisteren naar andere radio-amateurs die actief zijn op de korte golf banden. Voorheen stuurde ik ontvangstrapporten via mijn Qsl-card. Nu gebeurt dat digitaal via het Electronic QSL card Centre.
EQSL
Via dit Centre wisselt een groot aantal amateurs gegevens uit w.o. een digitale versie van de papieren QSL card. Ikzelf heb er veel ontvangen en zijn te bewonderen in een item van de bibliotheek.

Op de site wordt gesproken over radio, ontvanger en receiver. Woorden die dezelfde betekenis hebben en waarmee hetzelfde bedoeld wordt. Hieronder een link waarin het e.e.a. uitgelegd en verduidelijkt wordt.

Betekenis van een radio

  

In het jaar 2016 werd er een Century 21D voor een zacht prijsje aangeboden op Ebay. Ik kon dit niet voorbij laten gaan en heb hem aangekocht, uiteindelijk is daar de hobby toch mee begonnen.

Na een lange tijd de Racal 217D gebruikt te hebben ben ik op zoek gegaan naar een 2e ontvanger omdat de Century 21D was gesneuveld. Het werd een Drake R-4 met de bijbehorende speaker. De antennetuner werd later aangekocht omdat dit de set compleet maakt.

Tijdens de loop der jaren werd er een verzameling op gebouwd. Gestart (1982) werd er met een Century 21D ook wel bekend als de Löwe SRX30D, een ontvanger voorzien van digitale uitlezing. Nadat er een moment van kortsluiting was ontstaan werkte de uitlezing niet meer. Noodgedwongen een andere ontvanger aangeschaft te Veendam, t.w. een Racal 217D, voorzien van een mechanische uitlezing.